اسید چرب چیست؟ آشنایی با انواع اسید چرب

اسید چرب چیست؟ آشنایی با انواع اسید چرب

اسید چرب یک کربوکسیلیک اسید است. منشا این ماده از تری‌ گلیسیرید ها، فسفو لیپید ها یا کلسترول است. انواع اسید چرب از زنجیره آلیفاتیکی تشکیل یافته که می تواند اشباع یا غیر اشباع باشد. توجه شود که استفاده از اسیدهای چرب بسیار مهم است، زیرا این ترکیبات از اجزای ساختاری مهم سلول ‌ها بشمار می آیند. البته کاربرد اسید چرب در مقادیر بالا می تواند موجب افزایش بیماری های قلبی عرروقی و حتی سرطان گردد. استفاده از اسید چرب در صنایع مختلفی همچون آرایشی بهداشتی و غذایی صورت می پذیرد.

 اسید چرب چیست

اسیدهای چرب از اجزای اصلی لیپید ها هستند و یک گروه اسید آلی در ساختارشان وجود دارد. این چربی ها از تری گلیسیرید هستند و ۹۰ درصد چربی غذاها و بیشتر از ۹۰ درصد چربی بدن را شامل می شوند. اسیدهای چرب درواقع واحدهای سازنده چربی در بدن انسان ها و غذاها هستند. بدن چربی ها را در زمان هضم غذا به این اسید ها تجزیه کرده و توسط خون جذب می کند. مولکول های موجود در این اسید ها با اتصال در گروه های سه تایی، مولکول تری گلیسیرید را می سازند. عملکرد های زیادی برای این چربی ها مانند ذخیره انرژی در بدن معرفی شده است.

اسیدهای چرب از زنجیری مستقیم تشکیل شده اند که تعداد زوج اتم کربن در طول این زنجیر، اتم های هیدروژن و یک گروه کربوکسیل در انتهای آن قرار دارد.

خواص اسید چرب

  • به تدریج در گرما نرم می شوند و درواقع نقطه ذوب بالایی ندارند.
  • در اثر گرمای شدید، ابتدا دود کرده و سپس مشتعل شده و می سوزند. درجه حرارت این فرآیند به‌عنوان نقطه دود، نقطه اشتعال و نقطه آتش اسید چرب معرفی می گردد.
  • به‌عنوان روان کننده استفاده می شوند.
  • طعم خاصی در غذا ایجاد نموده و در برخی موارد موجب کاهش گرسنگی و یا رفع خستگی می گردند.
  • درجه خلوص می تواند بر دمای ذوب چربی ها موثر باشد.
  • تعداد پیوند دوگانه در اسید چرب بر نقطه ذوب موثر است. هر چه تعداد کربن در اسیدهای چرب کمتر باشد، چربی حاصل شده از آن نیز نقطه ذوب پایین تری دارد. این نکته در عملیات های تجاری مربوط به صنایع غذایی و سرخ کردن از اهمیت بالایی برخوردار است.

انواع اسید چرب

اسید چرب اشباع

اسیدهای چرب اشباع فاقد پیوند دوگانه کربن-کربن در ساختار خود هستند. فرمول عمومی این ترکیبات به صورت CH3(CH2)nCOOH  شناخته می شود. در این فرمول n می تواند عددی کاملا متغیر باشد. استئاریک اسیدها یکی از مهم ترین اسیدهای چرب اشباع هستند که در تهیه صابون‌ ها بسیار کاربرد دارند.

اسید چرب غیر اشباع

اسیدهای چرب غیر اشباع دارای یک یا چند پیوند دوگانه کربن-کربن در ساختار خود هستند. این نوع پیوندها موجب پیدایش ایزومرهای سیس و ترانس در ترکیبات شده اند. توجه شود که کارایی این ایزومر ها از یکدیگر متفاوت است.

کاربرد اسید چرب در صنایع آرایشی بهداشتی

اسیدهای چرب فرا اکسیژنه نوعی از اسیدهای چرب هستند که HOFA نامیده می‌شوند. کاربرد این اسیدهای چرب در فرآیندهای صنعتی در تولید کرم‌های موضعی صورت می پذیرد. فرآیند تولید این ترکیبات شامل اشباع پراکسیدها با اسیدهای چرب استری از طریق واکنش هایی در حضور UV و حباب دهی گاز اکسیژن در دمای کنترل شده است. در این موارد لینولئیک اسیدها در حفظ رطوبت پوست نقش مهمی را ایفا می ‌کنند.

از اسیدهای چرب در تولید صابون‌های آرایشی نیز استفاده می ‌شود. اسیدهای چرب را می توان به الکل‌ ها و آمین‌های چرب تبدیل نمود. اسیدهای چرب در تهیه سورفکتانت‌ها، مواد شوینده و روان کننده‌ها مورد استفاده قرار گرفته و درواقع ماده اولیه تولید آن ها هستند. بعلاوه استفاده از انواع اسیدهای چرب به عنوان امولسیون ‌کننده، مرطوب کننده و ضد کف‌ نیز استفاده می شود.

منابع اسید چرب

  • میوه‌ها
  • روغن‌های گیاهی
  • دانه‌ها
  • آجیل‌ها
  • چربی‌های حیوانی
  • روغن ماهی
  • و…

عوارض مصرف اسید چرب

مصرف این ترکیبات ارتباط مستقیمی با افزایش سطح کلسترول دارد. درواقع مصرف بی رویه این ترکیبات عوارض جبران ناپذیری را در پی خواهد داشت. رژیم های غذایی دارای انواع اسیدهای چرب خطر ابتلا به انواع سرطان هایی همچون سرطان سینه، سرطان روده بزرگ، سرطان پروستات و بیماری های عروقی را افزایش خواهد داد.

قیمت خرید و فروش

اسیدهای چرب از اجزای اصلی چربی ها به حساب می آیند و در واقع واحد سازنده ی چربی ها در بدن انسان به حساب می آیند. این ترکیبات هم به شکل طبیعی توسط بدن و هم به صورت مصنوعی در صنعت تولید می شوند.

اسیدهای چرب از انواع ترکیباتی هستند که در صنایع مختلفی کاربرد دارند. برای خرید اسیدهای چرب می توان به سایت شرکت های عرضه کننده مراجعه نمود. قیمت اسید چرب با توجه به نوع و کیفیت آن متفاوت است و مقادیر مختلفی را در بر دارد. نرخ ارز و شرکت تولید کننده نیز از دیگر عوامل موثر بر قیمت این محصولات بشمار می آیند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.